Начин на приготвяне
Почистете боба и го измийте много добре. Сложете го за 1-2 часа в студена вода с кафена лъжичка сода бикарбонат. След това отново го изплакнете и го сложете в тенджерата, в която ще го готвите. Налейте вода колкото да го покриете и сложете на котлона да заври. В случай, че искате да имате лека яхния с повече течност сипете литър и половина вода.
Щом водата на боба заври, намалете котлона на минимум и оставете да къкри докато стане готов. Обелете лука и моркова. Нарежете ги на кубчета. И чушките също нарежете. Когато бобът е готов, добавяте зеленчуците и 1 равна лъжица сол или на вкус. Добавете и сухите домати, ако ще ползвате от тях.
Оставяте вашата яхния от боб да къкри със зеленчуците, докато те се сготвят.
След като лукът, чушките и всички зеленчуци са готови се слага доматено пюре, ако сте избрали него. Оставете да ври още 5 минути и подправете с пресен или сух джоджен.
Загрейте 100 мл. олио в подходящ съд. Запържете 2-3 супени лъжици брашно докато леко промени цвета си. Отместете от котлона и сложете 1 супена лъжица червен пипер. Разбъркайте енергично.
Внимателно с помощта на черпак сипете боба в запръжката и върнете на котлона да заври, като бъркате да не загори.
Щом заври, вашата яхния от боб е готова.
Домашна боб яхния като на баба. Сервирайте с пухкав хляб и се насладете на всяка хапка.
Добър апетит!
P.S. Бобовите култури са изключително полезни, затова препоръчваме да добавите в менюто си някои от изпитаните ни рецепти за боб на фурна или домашна боб чорба.