Начин на приготвяне
Почистете патладжаните и нарежете по дължина на филийки с дебелина около сантиметър.
Върху решетката от фурната сложете хартия за печене и подредете парчетата патладжан.
Отделете 2 с.л. от олиото и останалото разпределете, като намажете с него всяко парче патладжан, посолете и сложете в загрята фурна на 180 °C.
Запечете патладжаните до златисто за около 20 мин.
През това време почистете лука, нарежете на ситно и запържете в отделеното олио. Пържете до омекване и добавете каймата.
Разбъркайте и гответе до раздробяване на каймата около 15 мин.
Доматите и чесъна нарежете на ситно и добавете към каймата. Сложете подправките и гответе още 10 мин.
Вземете тава и най-отдолу наредете половината от изпечените патладжани, сипете запържената кайма и покрийте с останалите патладжани.
Разбийте яйцата в купа, настържете кашкавала и го добавете към тях. Разбъркайте и залейте отгоре мусаката с патладжан.
Запечете запеканката с патладжани в загрята фурна на 180 °C за още 15 мин до златиста коричка.
При поднасяне на най-вкусната запеканка с патладжани поръсете със свеж магданоз.