Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Запеканки»Най-вкусната запеканка с патладжани

Най-вкусната запеканка с патладжани

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7398k2k13k5
Най-вкусната запеканка с патладжани
Снимка: Сия Рибагина
1 / 2
31/05/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
6
"Най-вкусната запеканка с патладжани е наистина нещо невероятно вкусно"

Необходими Продукти

  • патладжани - 3 бр. големи
  • кайма - 800 г смес
  • кромид лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • домати - 2 бр.
  • олио - 80 мл
  • сол - 1 с.л
  • черен пипер - 1 ч.л
  • червен пипер - 1 с.л.
  • мащерка - 1 ч.л.
  • кимион - 2 щипки
  • магданоз - 1/2 връзка
  • яйца - 3 бр.
  • кашкавал - 250 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете патладжаните и нарежете по дължина на филийки с дебелина около сантиметър.

Върху решетката от фурната сложете хартия за печене и подредете парчетата патладжан.

Отделете 2 с.л. от олиото и останалото разпределете, като намажете с него всяко парче патладжан, посолете и сложете в загрята фурна на 180 °C.

Запечете патладжаните до златисто за около 20 мин.

През това време почистете лука, нарежете на ситно и запържете в отделеното олио. Пържете до омекване и добавете каймата.

Разбъркайте и гответе до раздробяване на каймата около 15 мин.

Доматите и чесъна нарежете на ситно и добавете към каймата. Сложете подправките и гответе още 10 мин.

Вземете тава и най-отдолу наредете половината от изпечените патладжани, сипете запържената кайма и покрийте с останалите патладжани.

Разбийте яйцата в купа, настържете кашкавала и го добавете към тях. Разбъркайте и залейте отгоре мусаката с патладжан.

Запечете запеканката с патладжани в загрята фурна на 180 °C за още 15 мин до златиста коричка.

При поднасяне на най-вкусната запеканка с патладжани поръсете със свеж магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: