Класическа Курбан-чорба

EfrosiaEfrosia
Джедай
938
4k
10
14k
09/07/2010
"Днеска ще ви представим рецептата за класическата курбан чорба, която макар и да се приготвя рядко, е изключително популярна в българските традиции и има заслужено място на нашата трапеза"
Приготвяне30 мин.
Готвене120 мин.
Общо150 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
23 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо303 769
  • Преглеждания за месеца2530
  • Преглеждания за седмицата166
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.3 от 5
  • Сготвена23

Необходими Съставки

* мерки и количества
Курбан Чорба

Начин на приготвяне

Нарежете агнешкото на парченца, измийте и подсушете агнешките дреболии, след което накълцайте и тях.

В тенджера залейте месото и дреболиите с гореща вода и ги сложете да се варят. Периодично отстранявайте образувалата се пяна.

Накълцайте лука и лютите чушки на ситно и ги прибавете към супата.

В тиган сложете маслото и малко олио и запържете брашното до леко златисто. Прибавете малко от бульона, размийте го, след което прибавете към чорбата.

Долейте ако е нужно още гореща вода и оставете да се вари няколко минути.

Застройте курбан-чорбата с разбитото яйце, което трябва да се пресече. Свалете от огъня, поръсва се със ситно нарязаните джоджен и магданоз и се поднася.

Красива емайлирана тенджера 7.5 литра-7%
Приготвяй си тази рецепта с:
Красива емайлирана тенджера 7.5 литра
30.00 лв.
27.99 лв.
Виж ››

Голяма и красива емайлирана тенджера, която ще се сприятели с кухнята ви за миг! Позволява приготвяне на обемно количество храна. Поддържа се лесно. Тенджерата е с вместимост 7.5 л, а дръжките и капакът създават допълнително удобство при употреба.

Рейтинг

5 12
4 10
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Потребител#241046
В допълнение: В курбан или курбан чорба никога не се слагат дреболии. В противен случай си е дроб чорба
4
0
Потребител#241046
Явно никой не прави разлика между "курбан" и "курбан чорба".
Курбан е обредно ястие, приготвено според местните традиции, от осветено от свещеник мъжко животно/или риба ако е пости/. На едно място почитат белия/турски/ курбан от месо, вода, черен пипер, сол и дафинов лист. На друго място - червения курбан с червен пипер, лук, лапад/напролет/, пиперки, но без зеле, домат и картоф.
Курбан чорбата си е чорба и наистина е с пресечено яйце. Прави се от всякакъв вид месо/риба, но не е обредно ястие. Прибавя се или не зеленчук според местните обичаи. По Дунава например правят много хубава курбан чорба от няколко вида риба и едно пиле.
Вкусове и наименования всякакви. Мария Валева описва в коментара си класическия бял курбан.
2
0
Анонимен
Анонимен
23.08.2019 20:27
Класическата курбан чорба е от шилешщко или овче месо. Цялото живитно се разфасова на парчета за порциите. Вари се в голям съд с 6-8 препечени глави лук за цвят и аромат. Нищо друго не се прибавя!
Сварява се, сервира се - обикновено на помени.
6
1