Начин на приготвяне
Смесете брашно, бакпулвер, сол и захар.
Смесете брашнената смес със студено масло, за да направите рохкави трохички. Това трябва да се направи доста бързо, така че маслото да няма време да се загрее. Използвах пасатор.
Добавете яйцето и заквасената сметана. Замесва се гладко тесто. Навива се на топка и го прибираме в хладилника за 20 минути.
Разточете или с пръсти го разстелете директно във формата, като оформите страни с височина около 1, 5-2 см. Надупчете тестото за тарта, да не се деформира при печене от надигане на сладкиша с череши. Поставете в загрята на 180 °C фурна.
Отстранете костилките от черешите (може замразени череши). Смесвате ги със захар и канела. Слага се нишесте и отново се разбърква добре. Поставяме на слаб огън и нагряваме (не е необходимо да кипнем), като разбъркваме непрекъснато. Получава се нещо като много дебело плодово желе.
Извадете тестото от фурната и охладете за десетина минути, поставете пълнежа върху основата от тесто. Охладете напълно и нарежете готовия тарт с черешово сладко.