Начин на приготвяне
В топлото прясно мляко се добавя мая, захар и 2 с.л. от брашното. Оставя се маята да шупне.
След това се добавя едно яйце, един белтък, разтопено масло и постепенно се добавя пресятото брашното заедно със солта.
Замесва се меко, еластично тесто. Прехвърля се в купа, намаслява се с 2 с.л. олио и се покрива със стреч фолио и кърпа. Оставя се на топло да втаса. Може да използвате и презварително затоплена фурна, за да ускорите втасването.
Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнения кухненски плот. С върха на пръстите се оформя дебела около 1 пръст кора. Оставя се за десетина минутки и с помощта на малка чашка се изрязват еднакви кръгчета.
Кръгчетата се нареждат в тавата върху хартия за печене. Намазват се с разбития жълтък с прясно мляко, и питката се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, до готовност.
Добър апетит!
Питка на хапки, която може да гарнирате с нещо сладичко или солено.
Ако тази рецепта ви харесва, опитайте и другите ни рецепти за питки с мая или памук погача.