Начин на приготвяне
Измийте шкембето, сложете го в тенджера с 4 литра вода и лъжица сол и сварете до омекване.
Аз ползвах мултикукъра и сварих под налягане за 15 минути, вие, ако ползвате обикновенна тенджера, ще ви отнеме поне час и половина.
Когато шкембето се свари, извадете в чиния и нарежете на парчета, изхвърлете водата, в която се е варило /тази вода винаги я изхвърлям, на много места не го правят, но с нея премахвате голяма част от неприятната миризма и мазнината/лойта, която се отделя по време на варенето/.
Измийте тенджерата и поставете отново в нея вече нарязаното шкембе. Сипете около 3 литра вода, лъжица сол и сложете отново на котлона да кипне.
През това време си направете подправката за овкусяване на шкембето.
В купичка сложете намачканите скилидки чесън с оцета и разбъркайте.
Тази подправка е незаменима част от всяка порция шкембе чорба. Отделете настрани.
Сложете тиган на котлона и в него поставете маслото да се разтопи.
Добавете червен пипер и бъркайте няколко секунди. Котлона дръжте на средна температура, като внимавате маслото и пипера да не загорят.
Сипете прясното мляко и непрекъснато бъркайте около 3 мин, така че да се усвои от запръжката.
Щом шкембето кипне, вземете един черпак от бульона и сипете внимателно в тигана при млякото, като бъркате и внимавате да не се пресече. Повторете с още един черпак от бульона и след това сипете запръжката в тенжерата с шкембето.
Разбъркайте, подправете с черен пипер на вкус и още сол, ако е необходимо. Варете 5 минути и махнете от котлона.
Поднесете шкембе чорба Традиция гореща, подправете със сместа от чесън и оцет и за любителите на пикантното, щипка лют пипер люспи.
Да ви е вкусно!
За още вкусни гозби, вижте и тези предложения за шкембе в масло и агнешка шкембе чорба.