Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Филе от калкан със сос от бял трюфел

Филе от калкан със сос от бял трюфел

редакция:
Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k37k17k12
Филе от калкан със сос от бял трюфел3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
90 мин.
Порции
2
"Сервирайте филе от калкан със сос от бял трюфел топло с бутилка хубаво бяло вино. Добър апетит!"

Необходими Продукти

  • калкан - 2 филета (250 г всяко)
  • сол - 2 щипки
  • бял пипер - 2 щипки
  • зехтин - 2 с.л.
  • Сос от бял трюфел
  • глава от калкан - 1 бр. + костите
  • лук - 1 глава
  • магданоз - 3 стръка
  • сметана - 300 мл готварска (от гъстата)
  • краве масло - 100 г
  • трюфел - 1 бр. бял (малък)
  • сол - на вкус
  • Гарнитура
  • зелен фасул - 8 дълги пресни шушулки
  • домати - 2 бр. рома
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с приготвяне на рибен бульон за соса от бял трюфел. За целта, сварете главата от калкан с костите, глава лук цепната на две и стръковете магданоз в около 1 литър вода с малко зехтин и сол.

Бульонът е готов за не повече от 30 минути. За соса ще ви трябват само 300 мл, а останалият бульон може да ползвате за рибена чорба.

Сложете отделения бульон от калкан в касерола и редуцирайте до 200 мл на силен огън, за да се получи по-концентриран вкус. Добавете сметаната, намалете огъня и бъркайте 10 минути до еднороден крем.

Следва да прибавите маслото на парченца при непрестанно бъркане на котлона, докато се интегрира в соса и той стане гладък и пухкав. Накрая сложете фино настърган бял трюфел и сол на вкус. Гответе още 4-5 минути или до желаната консистенция. Ако сосът си е гъст и преди да добавите трюфела, то не е нужно да продължавате готвенето, а просто оставете за 10 минути белия трюфел да си пусне аромата.

За да сготвите филетата от калкан, загрейте голям тиган на умерен до силен огън. Може да ползвате и плоча (електрическа или на газ). Желателно е калканът да е постоял около 15-20 минути на стайна температура и да е добре намазан със зехтин, за да не залепва.

Намазнете леко тигана и печете първо от страната на кожата за 4 минути, без да опитвате да мърдате филетата, защото докато не са хванали коричка, ще стоят залепнали за повърхността на тигана/плочата и ще ги разкъсате. Когато са готови, ще видите как те сами ще се отделят.

Обърнете и от другата страна за 3-4 минути (времето за печене зависи от дебелината на филетата и от силата на огъня, имайте предвид, че не трябва да препичате до много тъмен загар, за да не стане суха рибата).

Докато се прави калканът, си бланширайте за кратко зеления фасул и доматите, после ги запечатайте в силно нагорещен тиган. Това ще е гарнитурата за рибата в сос. По желание може да гарнирате и с други зеленчуци, различни от тези, които съм предложила.

Когато всичко е готово, сервирайте вашето ястие, като сложите от трюфеловия сос в две подходящи чинии, отгоре положете филе от калкан и запечените зеленчуци.

Сервирайте филе от калкан със сос от бял трюфел топло с бутилка хубаво бяло вино.

Добър апетит!

Вижте още как се готви калкан правилно и почистване и готвене на калкан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: