Здравословна туршия

veronnika_pavlovaveronnika_pavlova
Чирак
60659107
Здравословна туршия8 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
3
"Вече всеки може да си направи вкусна домашна здравословна туршия по лесен начин! Ето как"

Необходими Продукти

  • моркови - 3 бр.
  • червени чушки - 3 бр.
  • краставици - 3 бр.
  • чесън - 3 скилидки
  • бахар - на зърна
  • целина - 2 стръка
  • копър - 2 стръка
  • вода - 1 л
  • морска сол - 1 до 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Много често по рафтовете на магазините можем да срещнем различни видове готови туршии. Тези консервирани зеленчуци обаче са нездравословни поради високото съдържание на захар, олио и бяла готварска сол.

Поради този факт доста семейства обичат да пазят традициите на своите предци, като правят зимнина в буркани. Вече всеки може да си направи вкусна домашна здравословна туршия по лесен начин! Ето как:

Подгответе предварително съставките. Измийте добре зарзавата и нарежете на парчета, след което подредете в почистен и подсушен буркан. След това добавете 2 лъжици морска сол, разбъркана в 1 литър гореща вода, предварително сварена на котлона.

Като алтернатива можете да използвате хималайска сол вместо морска. След като солта се разтвори, разбъркайте разтвора и оставете да изстине, след което се изсипва върху вече нарязаните и подредени в буркана зеленчуци.

Има много възможности, когато става въпрос за приготвянето на тази туршия, няма грешен начин да го направите. Можете да мариновате само един зеленчук или можете да аранжирате един красив цветен буркан, като използвате различни видове зеленчуци по ваш избор и вкус. Важно е да излеете достатъчно от разтвора върху зеленчуците, така че да ги покрие добре. Това ще ги предпази от плесенясване. Ако не се покрият с достатъчно количество от маринатата, зеленчуците не биха могли да издържат дълго и рискувате бързото им разваляне.

За ферментацията на зеленчуците можете да прибавите различни подправки, като по желание да включите чесън, черен пипер, бахар, копър или целина. Съхраняването на туршията в покрит, но не плътно, затворен съд позволява естествена ферментация.

В това състояние туршията може да издържи до 7 дни на стайна температура. Тя става по-кисела, колкото по-дълго стои отворена без запечатване.

След три дни туршията започва да ферментира. Ако разполагате със студено мазе или хладилник, трябва да съхранявате туршията на едно от тези места. Това ви позволява да я консумирате до 3 седмици след нейното съхранение.

Вижте още кога и колко консервант за туршия се слага и защо побелява туршията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: