Начин на приготвяне
Ако сушените плодове за сладкиша не са готов микс, може да си изберете сушени плодове по избор и да си ги нарежете на малки кубчета с големина на стафидата.
В купа смесете разтопено краве масло, захарта, яйцата, брашното и бакпулвера. Омесете маслено тесто с ръце.
Оформете го на топка покрийте го със стреч фолио и го приберете в хладилника за 30 минути. Във форма с падащо дъно се разпределя тесто по дъното и стените около 6-7 см.
За пълнежа разбийте яйцата, ванилията и захарта до гладка пухкава смес. Прибавете заквасената сметана, разбъркайте и добавете нишестето и сушените плодове.
Разбъркайте отново и изсипете върху тестото, трябва страните с тестото да са по-високи от плънката. Печете 60-70 минути на 180 градуса.
При готов сладкиш плънката трябва да стегнала добре в краищата и може да е леко по-течно в средата. След като се охлади сладкия пай, напълно във формата, се поставя в хладилника за час. Преди сервиране може да се украси с глазура от белтъчна смес.
За нея в купа се смесват белтък, захарта, нишестето и ванилията. Разбива се с миксер за 3 минути на ниска скорост.
Добавя се лимоновият сок и отново разбийте за кратко.
В сезона на пайовете, опитайте непременно и рецептите ни за ябълков пай или този страхотен тиквен пай.