Начин на приготвяне
Почистете чушките от дръжките и семето. Нарежете лука на тънки филийки, отделете малка част, а останалата запържете в олиото.
Прибавете оризът с малко сол и покрийте с вода. Когато водата поеме, оставете ориза настрана, за да се охлади. Прибавете каймата към ориза и посолете, подправете с черен пипер.
С получената смес напълнете чушките. Запечатайте отворите им с брашно. В подходяща тенджера се нареждат напълнените чушки, заливат се с доматения сок и се сваряват.
Прибавете отделения лук и листата целина. Захлупете с капак и оставете на умерен огън около 50 минути, след което сосът от варенето се отцежда или се вадят чушките.
В отделен съд пригответе запръжка от маслото и брашното и се разрежда с отцедения сос. Подправете със захарта. След това залейте чушките със соса и се оставят на огъня още около 10 минути.