Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб от лимец и пшеница без месене

Хляб от лимец и пшеница без месене

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Хляб от лимец и пшеница без месене
Снимка: Зори
1 / 12
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Хляб от лимец и пшеница без месене - много вкусен, много ароматен, много домашен хляб"

Необходими Продукти

  • брашно от лимец - 250 г
  • пшенично брашно - 200 г
  • мая - 1/2 кубче
  • вода - 250 мл топла
  • захар - 1 с.л.
  • зехтин - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • вода - 250 мл топла
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Топлата вода се смесва в купа с маята и захарта. Добавя се супена лъжица пшенично брашно, разбърква се и купата се покрива, докато сместа шупне.

Двата вида брашно се пресяват заедно със солта и се смесват в дълбока купа. Към брашната се добавя шупналата мая и зехтинът. Тестото се разбърква до хомогенна смес, оформя се на топка и купата се покрива със стреч фолио и кърпа и се оставя на топло, докато утрои обема си. В зависимост от температурата на помещението това може да отнеме от няколко часа до една нощ.

Съдът, в който ще печем хляба, трябва да е предварително много добре загрят. Аз използвах широк и плитък керамичен съд с капак. Сложих го в студена фурна на средна решетка и го затоплих постепенно до 250 °C за около 20 минути.

След това сложих в него хартия за печене, поръсих я с брашно и прехвърлих тестото с лимец в него, като леко го оформих с ръце, без да го меся.

Поръсих тестото с малко брашно и драснах с остър нож няколко шарки, от които ще излиза парата от лимецовия хляб по време на печенето. Затворих с похлупака и сложих в горещата фурна да се изпече за около 40 - 45 минути на средна решетка.

След изпичане изваждаме веднага хляба с помощта на хартията на дъното и го оставяме да се охлади напълно върху решетка, преди да го нарежем.

Добър апетит с моя хляб от лимец и пшеница без месене!

Вижте още за какво е полезен лимецът и научете как се прави лимецов квас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: