Начин на приготвяне
Важно е да ползвате една и съща чаша за мерене на продуктите.
В дълбока купа пресявам брашното и към него добавям солта и водата с разтворена в нея мая с щипка захар. Добавят се олиото и оцетът.
Бърка се с лъжица и полученото гъсто лепкаво тесто се завива с прозрачно фолио да втаса.
Когато тестото е удвоило обема си, го прехвърлям върху обилно набрашнен плот и леко го премесваме, за да не изкараме въздуха и го оставяме да втаса втори път.
Когато това е факт, оформям като хляб и слагам в тава за печене, където ще втаса трети път, покрито с кърпа, или ако печете - в йена тенджерка с капак.
Когато изпълни формата, го нарязвам отгоре с остър нож и поръсвам обилно с брашно.
Пека на умерена фурна 200 градуса - първо с капак за около 15 минути и после без капак до готовност, хубав загар и да кънти при почукване отгоре. Времето за печене много зависи от фурната - около 35-40 минути.
Слагам хляба в студена фурна и настройвам на 200 градуса.
Ако печете в тавичка, е добре да сложите на дъното на фурната съдче с вода по време на печенето, за да имате хрупкава и недебела кора на хляба.
Домашният хляб без месене е чуден!
Коментари
Защо няма захар в рецептата? В хляб или пита се слага и малко захар, но тук не виждам...