Начин на приготвяне
Топлата вода се смесва в купа с маята и захарта. Добавя се супена лъжица пшенично брашно, разбърква се и купата се покрива, докато сместа шупне.
Двата вида брашно се пресяват заедно със солта и се смесват в дълбока купа. Към брашната се добавя шупналата мая и зехтинът. Тестото се разбърква до хомогенна смес, оформя се на топка и купата се покрива със стреч фолио и кърпа и се оставя на топло, докато утрои обема си. В зависимост от температурата на помещението това може да отнеме от няколко часа до една нощ.
Съдът, в който ще печем хляба, трябва да е предварително много добре загрят. Аз използвах широк и плитък керамичен съд с капак. Сложих го в студена фурна на средна решетка и го затоплих постепенно до 250 °C за около 20 минути.
След това сложих в него хартия за печене, поръсих я с брашно и прехвърлих тестото с лимец в него, като леко го оформих с ръце, без да го меся.
Поръсих тестото с малко брашно и драснах с остър нож няколко шарки, от които ще излиза парата от лимецовия хляб по време на печенето. Затворих с похлупака и сложих в горещата фурна да се изпече за около 40 - 45 минути на средна решетка.
След изпичане изваждаме веднага хляба с помощта на хартията на дъното и го оставяме да се охлади напълно върху решетка, преди да го нарежем.
Добър апетит с моя хляб от лимец и пшеница без месене!
Вижте още за какво е полезен лимецът и научете как се прави лимецов квас.