Начин на приготвяне
За погача за 40-ия ден на бебето, първо, активирайте маята с 2 лъжици захар, малко топло мляко и 2 с. л. брашно. Разбийте яйцата, като отделите 1 жълтък за намазване, прибавете останалите продукти.
Пресейте брашното с щипка сол и замесете пухкаво гладко тесто. Покрийте го с кърпа и оставете да втаса.
Готовото тесто разделете на 3 по-големи топки тесто и 3 малко по-малки. Другата част от тестото - на 1 голяма топка за център и 1 по-малка за декорация.
Разточете 3 обли големи кори, като ги поставяте на хартия за печене и мажете между тях с масло. Така наредени една върху друга ги разрежете, като започвате от центъра и не разрязвате до края.
Получават се 8 триъгълника, свързани, всеки се хваща и се обръща назад, като го промушвате от долу. Разточете другите 3 топки на малко по-малки кори, намажете ги между тях с масло и разрежете на 8 триъгълника.
Всеки триъгълник разрязвате по средата и промушвате от долу нагоре, така се получава хубаво листо. Всички 8 листа редите между другите 8 части, като се получава разцъфнало цвете.
Оформяте гладка топка тесто за центъра и я поставяте по средата, а ако желаете, оплетете друга малка кора, като правите разрези и лентите ги оплитате.
Оформената питка за бебе се оставя да втаса, след което се маже, поръсва със захар, семена и се пече на 170 °C до хубав златист цвят.
По желание се правят надписи с името на бебето и украса от фондан. С тази красива и ефектна питка се прави ритуала за 40-ия ден на бебето.
Вижте още идеи как да направим украса за погача за бебе, както и кое е най-доброто брашно за погача.