Начин на приготвяне
С кухненски чопър или блендер смелете орехите. Вземете голяма плоска тава и намажете дъното с олио. Сложете една кора, след това я намажете с малко олио и сложете върху нея втора кора, поръсете с малко захар. Сложете следваща кора, намажете с олио и поръсете с орехи. Така редите докато не свършат корите.
След което разрежете баклавата на ромбове. Сложете на фурна с горен и долен реотан на 170 градуса, до лек загар за 30 мин. След това извадете тавата и я оставете да изстине.
През това време се заемете с приготвянето на сиропа за баклавата.
В тенджера изсипете водата, захарта, ванилията и лимоновата кора. Разбърквайте периодично на умерен котлон докато водата не заври.
Изчакайте няколко минути и залейте вече изстиналата баклава. Оставя се да престои една вечер, за да поеме сиропа.
Светли празници!
Вижте също как се прави баклава Саралия или прочетете за тайните на турската баклава.