Начин на приготвяне
В топлата вода разтворете маята и захарта. Оставете за 5-10 минути, докато маята шупне.
В голяма купа смесете брашното и солта. Направете кладенче в средата и добавете шупналата мая и зехтина.
Омесете гладко тесто. Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса за около 1 час, докато удвои обема си.
Приготвяне на соса:
Загрейте зехтина в тиган и добавете чесъна. Гответе за кратко, без да прегаря.
Добавете доматеното пюре и подправките. Гответе 5-10 минути, докато сосът леко се сгъсти.
Оформете тестото на топче и разточете върху набрашнена повърхност.
Поставете тестото върху хартия за печене или намазнена тава.
Намажете тестото със соса.
Разпределете настъргания кашкавал равномерно.
Полейте с водата, в която е накиснат шафранът, за лек аромат и жълтеникав оттенък.
Добавете бекон, чушката и моцарелата и маслините, ситно нарязани.
Печене:
Загрейте фурната на 160°C.
Печете пицата за около 20 минути или докато блатът стане златист, а кашкавалът се разтопи и зачерви.
По желание поръсете с пресен босилек или няколко капки зехтин преди сервиране на ароматна пица с шафран и кашкавал.
Вижте още как се прави традиционна италианска пица, както и кое е най-доброто брашно за пици.