Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Хапки»Празнични мини блини с мус от сьомга

Празнични мини блини с мус от сьомга

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Празнични мини блини с мус от сьомга
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
85 мин.
Порции
28
"Празнични мини блини с мус от сьомга за моментите, когато искате да приготвите нещо различно, ефектно и много вкусно за празничната трапеза."

Необходими Продукти

  • За Блините
  • брашно от елда - 200 г
  • бакпулвер - 16 г
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 ч.л. с връх
  • сол - 1/2 ч.л.
  • прясно мляко - 300 мл
  • масло - за намазняване на тигана
  • За Мус от Сьомга
  • пушена сьомга - 250 г
  • сметана - 200 мл.
  • желатин - 5 листа
  • масло - 70 г
  • рибен бульон - 200 мл
  • сол - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 1 - 2 щипки
  • Още
  • черен хайвер - по 1 ч.л. на всяка хапка
  • чери доматки - около 10 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Празнични мини блини с мус от сьомга за моментите, когато искате да приготвите нещо различно, ефектно и много вкусно за празничната трапеза.

Първо пригответе мус от сьомга, за да има време да стегне.

Хидратирайте листата желатин във студена вода за няколко минутки, докато набъбнат.

Докато се хидратират, стоплете сметаната със маслото, рибния бульон, солта и пипера.

Когато маслото се е разтопило, охладете сместа до 80 градуса и добавете сьомгата на парченца и желатина. Прехвърлете в блендер и пасирайте до гладка и пухкава смес.

Разпределете в малки формички за мъфини покрити със стреч фолио. За да залепне фолиото, предварително намазвам гнездата с масло.

Оставете в хладилник за 4 часа или до следващия ден.

Идва ред да приготвим и един лесен вариант на блини. Те може да се направят и преди сервиране, но няма проблем да са готови и от предния ден, тъй като и без това се сервират студени.

За целта разбийте яйцата със захарта и солта. Налейте млякото и след това сипете брашното на части с бакпулвера като разбивате с телена бъркалка до еднородна смес.

Приберете тестото за блини в хладилник за около 30 минути, след това го прехвърлете в кухненски биберон или каничка за по- лесно сипване в тигана.

Загрейте тиган леко намаслен на умерен до силен огън (но не най- високата степен, за да не загарят).

Сипвайте от сместа като по възможност се стараете блините да са с еднакъв размер и да са горе долу с диаметъра на формичките на муса, за да си паснат.

Печете от едната страна до появата на балончета, после обръщайте всяка блина и от другата страна докато хване лек загар.

Изваждайте в съд с похлупак, за да се запазват мекички.

Така приготвените мини блини се оставят да изстинат до сглобяването на това разкошно празнично предястие.

След като и муса от сьомга е стегнал, вече може да се процедира нататък.

В красиви плата подредете мини блините, върху всяка слагайте по една формичка от муса като отлепвате внимателно фолиото. Стават като стилни хапки.

За завършек слагайте по пълна лъжичка черен хайвер и парченце чери домат.

Добър апетит и Весели празници!

Разгледайте още идеи за празнични ястия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: