Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Разкошна Коледна питка

Разкошна Коледна питка

Разкошна Коледна питка
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
12
"Тази уникална питка може да краси вашата трапеза на Коледните празници."

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 550 мл
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • мая - 1 кубче
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - 1200 г
  • масло - 120 г
  • сусам
  • тиквено семе
  • микс от семена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята с малко топло мляко, захарта и поръсете обилно с брашно. Отделете един жълтък за намазване а другите яйца разбийте с киселото мляко, прясното мляко и олиото.

Пресейте брашното със солта, направете кладенче и сипете течните съставки.

Замесете хубаво гладко тесто, което оставете да втаса покрито с фолио.

Разделете тестото на 6 топки като трите са малко по-големи. Разточете големите и наредете една върху друга като по между мажете с масло.

Разрежете ги по средата на 8, като се стараете да остава около 2 см. до ръба неразрязана част. Всеки триъгълник обръщате назад и подвивате отдолу.

Разточете и другите 3 топки по същия начин като тях разрежете на 8 триъгълника, всеки разрежете по средата и промушете отдолу на горе (получава се листо).

Листата подредете във вътрешната страна на венеца, който се получи от другите по-големи части тесто. Останалата част тесто се оформя на голяма топка и отгоре се покрива с решетка от тесто.

Поставя се по средата на тавата и така оформената разкошна коледна питка се покрива и оставя да втаса. Готова втасалата питка се маже с разбития жълтък и се поръсва с семената.

Пече се в загрята фурна на 170 градуса.

Тази уникална питка може да краси вашата трапеза на Коледните празници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: