Начин на приготвяне
В купичка смесете млякото, захарта, маята и 1 ч.л. брашно. Разбъркайте, покрийте с нещо и оставете настрани за 5 минути.
В купа пресейте 250 грама брашно и добавете солта. Разбийте киселото мляко с яйцето и олиото. Добавете тази смес към брашното, а след това и шупналата мая.
Замесете тесто, като тук добавете постепенно още малко брашно. Покрийте тестото и го оставете да втаса за 30-40 минути. За по-бързо втасване сложете купата в съд с гореща вода.
Втаслото тесто го премесете и разделете на 6 питки. Покрийте ги с кърпа, за да не хванат коричка, докато ги разточвате. Оставете питките да починат 5 минути и тогава започнете да разточвате.
Направете плънката, като намачкате сиренето с яйцето. Разточете питката във форма на правоъгълник. В тесния край сложете по дължина от плънката и загънете. Пробвах с по-малко и с повече сирене. Определено тези с повече сирене станаха по-хубави.
С пръсти притиснете, за да се разпредели равномерно. След това започнете да навивате на руло. Накрая с ръце разтеглете леко рулото.
След това го срежете през средата почти до края, но да останат двата края свързани. После навивате на охлювче с плънката навътре. Оставете охлювчетата да втасат на топло и завити за около 20 минути. Може да ги сложите във фурната на 30 градуса за 10 минути.
Разбийте жълтъка с олиото и с тази смес намажете охлювчетата преди печене.
Фрайърът се загрява на програма bake - 180 градуса. Върху решетката се слага подложка за барбекю. Когато уредът загрее, вземете парче студено масло и намажете подложката. Наредете охлювчетата. Пекат се на 165 градуса без обръщане. Охлювчета със сирене в еър фрайър стават чудесни.
Може да ги изпечете в предварително загрята фурна с вентилатор на 180 градуса за 20-25 минути.
Източник: Вкусни рецепти с Валерия
Ако рецептата ви допада, опитайте и предложенията ни за бутер охлювчета.