Начин на приготвяне
Сложете спагетите в подсолена вряща вода и ги гответе според инструкциите на опаковката. Отцедете ги, като запазите около 100 мл от водата, в която са се варили.
Нарежете праза на тънки колелца, а чесъна - на ситно.
Загрейте зехтина в голям тиган на средна температура. Добавете праза и го задушете за няколко минути, докато омекне. Добавете чесъна и гответе още една минута, докато усетите аромата му.
Нарежете маслините на половинки или на кръгчета и ги добавете в тигана. Разбъркайте добре.
Добавете доматения сос и оставете всичко да къкри за около пет минути. Ако предпочитате по-лек сос, можете да пропуснете този етап.
Подправете със сол, черен пипер и риган.
Добавете сварените спагети в тигана и разбъркайте добре. Ако сосът е твърде гъст, добавете малко от водата, в която са се варили спагетите.
Разпределете спагетите в чинии и ако желаете, поръсете с настърган пармезан или сирене.
Ако обичаш спагети, опитай и тези обичани класики - спагети Карбонара и спагети Болонезе.