Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Медена торта»Празнична домашна медена торта

Празнична домашна медена торта

ВалерияВалерия
Мастър Шеф
2604k6851
Празнична домашна медена торта
Снимка: Валерия
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Толкова красива и наредена домашна медена торта - като за новогодишна картичка."

Необходими Продукти

  • за крема
  • прясно мляко - 2 л /сварено/
  • жълтък - 4 бр.
  • захар - 530 г
  • брашно - 200 г
  • масло - 170 г
  • течна ванилия - 2 ч.л.
  • за блатовете
  • яйца - 2 бр. /М размер/
  • захар - 130 г
  • краве масло - 25 г
  • мед - 50 г
  • какао - 1 ч.л. /7 г/
  • сода за хляб - 1 ч.л. /10 г/
  • брашно - 350 г и още малко за доомесването
* мерки и количества

Видео към рецептата

Начин на приготвяне

Приготвяне на крема

Яйцата, захарта и брашното се разбиват с половината от млякото. След това се добавя ванилията и останалото мляко. Слага се на котлона, добавя се маслото и се бърка, докато се сгъсти. Като се свали от котлона, кремът се покрива плътно с домакинско фолио и се оставя на хладно да изстине. Може да го сложите в съд със студена вода.

Приготвяне на блатовете

1. В тенджерка добавете яйцата, захарта, меда, содата и какаото. Разбийте с бъркалка. Накрая добавяте маслото.

2. Поставете съда в друга тенджера, която предварително сте сложили на котлона с вода да ври. Сместа се вари на водна баня за около 5 минути, трябва да увеличи обема си.

3. Когато е готова, сместа се сваля от котлона. Веднага се прибавя половината брашно. Бърка се с дървена шпатула. Става много лепкаво тесто. Добавяте останалото брашно и замесвате тесто. При месенето добавете още съвсем малко брашно.

3. Тестото се дели на 8 питки. За целта аз си измервам първо цялото тесто и после деля на 8. Получават се по около 80 г.

4. Пригответе си две тави и сложете хартия за печене. Ползва се една и съща хартия за всички блатове. Няма нужда всеки път да слагате нова. Размерът на тавата няма никакво значение. Трябва да се хваща вътре. Избирам по-голяма тава, защото ми е по-лесно с поставянето.

5. Следва разточването на блата. Вземате една топка. Набрашнявате от двете страни и разточвате. От време на време обръщайте блата и слагайте брашно. Когато кръгът стане по-голям, разточвам от средата към края. За да ми са точни по размер корите, си помагам с подложката за месене. Разточвам с диаметър 28 см.

6. Пека по две тави наведнъж на две нива. Докато се пекат блатовете, разточвам други два. Пека в предварително загрята фурна на 180 °C за 8-10 минути. Блатовете се оставят напълно да изстинат. Докато са топли, не се слагат една върху друга. После няма проблем. След като изстинат, стават много твърди.

Следва реденето на медената торта. Блат, крем, блат, крем и така до края. На последния блат сложете малко млечен крем. Ще забележите, че тортата мърда, това е нормално. Увийте тортата с домакинско фолио и я оставете някъде на хладно за 30 минути. След това я намажете отгоре и отстрани с останалия крем. Накрая поръсете с орехи.

Празничната домашна медена торта се прибира в хладилника за няколко часа.

Вижте още много вкусни идеи за торта Медовик и други празнични торти.

Източник:Вкусни рецепти с Валерия
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Аз я правя от много години. Четирите белтъка ги разбивам на сняг. И накрая в горещия крем ги добавям! Много пухкав става крема!
01.01.2025 14:52
1
Анонимен
Анонимен
Правила съм я и е прекрасна.
30.12.2024 17:09
Диана
Диана
Чудесен вкус! Следващия път ще карамелизирам захарта, предвидена за крема, и ще я разтворя в прясното мляко за по-богат вкус на крема. Или ще разтворя в млякото част от карамелизираната захар, а останалата ще начукам на крокант и ще го ръся между блатовете върху крема
12.01.2025 20:31