Начин на приготвяне
Приготвяне на крема
Яйцата, захарта и брашното се разбиват с половината от млякото. След това се добавя ванилията и останалото мляко. Слага се на котлона, добавя се маслото и се бърка, докато се сгъсти. Като се свали от котлона, кремът се покрива плътно с домакинско фолио и се оставя на хладно да изстине. Може да го сложите в съд със студена вода.
Приготвяне на блатовете
1. В тенджерка добавете яйцата, захарта, меда, содата и какаото. Разбийте с бъркалка. Накрая добавяте маслото.
2. Поставете съда в друга тенджера, която предварително сте сложили на котлона с вода да ври. Сместа се вари на водна баня за около 5 минути, трябва да увеличи обема си.
3. Когато е готова, сместа се сваля от котлона. Веднага се прибавя половината брашно. Бърка се с дървена шпатула. Става много лепкаво тесто. Добавяте останалото брашно и замесвате тесто. При месенето добавете още съвсем малко брашно.
3. Тестото се дели на 8 питки. За целта аз си измервам първо цялото тесто и после деля на 8. Получават се по около 80 г.
4. Пригответе си две тави и сложете хартия за печене. Ползва се една и съща хартия за всички блатове. Няма нужда всеки път да слагате нова. Размерът на тавата няма никакво значение. Трябва да се хваща вътре. Избирам по-голяма тава, защото ми е по-лесно с поставянето.
5. Следва разточването на блата. Вземате една топка. Набрашнявате от двете страни и разточвате. От време на време обръщайте блата и слагайте брашно. Когато кръгът стане по-голям, разточвам от средата към края. За да ми са точни по размер корите, си помагам с подложката за месене. Разточвам с диаметър 28 см.
6. Пека по две тави наведнъж на две нива. Докато се пекат блатовете, разточвам други два. Пека в предварително загрята фурна на 180 °C за 8-10 минути. Блатовете се оставят напълно да изстинат. Докато са топли, не се слагат една върху друга. После няма проблем. След като изстинат, стават много твърди.
Следва реденето на медената торта. Блат, крем, блат, крем и така до края. На последния блат сложете малко млечен крем. Ще забележите, че тортата мърда, това е нормално. Увийте тортата с домакинско фолио и я оставете някъде на хладно за 30 минути. След това я намажете отгоре и отстрани с останалия крем. Накрая поръсете с орехи.
Празничната домашна медена торта се прибира в хладилника за няколко часа.
Вижте още много вкусни идеи за торта Медовик и други празнични торти.
Коментари