Начин на приготвяне
Загрейте повечко вода в тенджерка до точка на кипене. Дръпнете от огъня, пуснете вътре доматките, и след 1 минута ги извадете с решетъчна лъжица. Целта не е да стават много меки, нито сбръчкани. Големината на черитата трябва да е средна - не прекалено дребни, за да можем да ги напълните по-лесно, нито пък твърде едри.
Оставете ги да изстинат и после срежете малко капаче откъм върха. С малка лъжичка извадете семките. Ако никаква лъжичка не влиза в домата, обръщам и изваждам вътрешността с помощта на дръжката и.
За пълнежа счукайте в хаванче чесъна със малко сол, кедровите ядки и босилека. Може да ползвате и блендер или пасатор.
Налейте зехтина, добавете крема сиренето и рикотата и разбийте до гладкост. Може да заделите малко от пестото за капки украса, но преди да сте добавили сирената.
Внимателно напълнете доматите със сместа и подредете върху поднос. Украсете по ваш вкус и поднесете с поръска от люспички сол Малдон.
Тези солени бонбони от чери доматки са много вкусни и лесни за приготвяне, а освен това ще красят подобаващо вашата Новогодишна трапеза. Приготвям тези бонбони от чери домати често и при празнични поводи поставям всеки в малка лъжичка от солено маслено тесто (като бисквита), която се хапва заедно с доматчето. Пиша го като идея за тези от Вас, които искат да си доставят удоволствие и с един такъв хрупкав завършек и още по- интересен и красив вид на предястието за Нова година.