Начин на приготвяне
Започнете с приготвяне на тестото. В купа смесете маята със захарта и топлата вода. Оставете за няколко минути, докато маята се активира.
Пресейте брашното в голяма купа, добавете солта. Направете кладенче в средата и добавете маята и зехтина.
Замесете гладко и еластично тесто. Ако е твърде лепкаво, добавете още малко брашно. Покрийте с кърпа и оставете тестото за пица да втаса за около 1 час или докато удвои обема си.
Преминете към подготовка на пълнежа. Подгответе шафрана, като го накиснете във вода за няколко минути.
В купа смесете моцарелата, рикотата, нарязаните домати, прошутото, шафрановата вода, чесъна, солта, пипера и ригана. Разбъркайте добре.
Загрейте фурната до 170°C.
Оформете тестото на две топки и разточете всяка на кръг с диаметър около 30 см.
В едната половина на кръга сложете от пълнежа, като оставите 1-2 см празно пространство по ръбовете.
Прегънете тестото, за да получите полумесец, и притиснете краищата, за да се запечата добре. Можете да използвате вилица за по-декоративен ръб.
Намажете калцонетата с малко зехтин и ги поставете в тава, застлана с хартия за печене.
Печете за около 20 минути или докато придобият златист цвят.
Оставете леко да се охладят и сервирайте със салата по избор.
Да ви е сладко с моята пица Калцоне с шафран и моцарела!
Вижте също как да разточите блат за пица, както и на колко трябва да печете пицата.