Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Карамелизирани червени ябълки с шафран

Карамелизирани червени ябълки с шафран

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
2061k7366
Карамелизирани червени ябълки с шафран
Снимка: Албена Атанасова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
3
"Тази рецепта добавя елегантна нотка на шафран към класическия десерт и е чудесна за специални поводи или празници!"

Необходими Продукти

  • червени ябълки - 4 бр.
  • захар - 200 г
  • вода - 100 мл
  • лимонов сок - 1 ч.л.
  • шафран - 1 щ.
  • масло - за намазване на тавата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте добре ябълките и ги подсушете. Нарежете ги на парчета с дебелина около 5 мм.

По желание, може да ги набучите на дървени пръчици за по-лесно сервиране.

В малка тенджера сложете захарта, водата и лимоновия сок.

Загрейте на средна температура, докато захарта започне да се топи.

Разбърквайте внимателно и добавете щипката шафран, когато карамелът започне да придобива златист цвят.

Когато карамелът стане с наситен кехлибарен цвят, махнете тенджерата от котлона.

Потопете всяко парче ябълка в карамела, като се стараете да я покриете равномерно.

Оставете ябълките върху намазнена с масло повърхност или върху хартия за печене, за да се втвърди карамелът.

След като карамелът изстине и се стегне, ябълките са готови за сервиране.

Тази рецепта за карамелизирани ябълки с шафран добавя елегантна нотка на шафран към класическия десерт и е чудесна за специални поводи или празници! Вижте други идеи за десерти с ябълки, сред които пълнени ябълки и ябълков пай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: