Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Колбаси»Луканка»Домашна луканка с шафран

Домашна луканка с шафран

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
2111k7326
Домашна луканка с шафран2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"След като луканките са готови, съхранявайте ги на хладно място или във фризер. Приятен апетит!"

Необходими Продукти

  • свински бут - 1.5 кг или врат
  • телешко месо - 0.5 кг
  • сланина - 0.5 кг
  • сол - 25 г
  • черен пипер - 2 ч.л. смлян
  • кимион - 1 ч.л. смлян
  • кориандър - 1/2 ч.л. по желание
  • индийско орехче - 1 щипка
  • шафран - 2 щипки или 1 г
  • свински черва - за пълнене или найлон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете месото на малки парчета и го смелете на средна едрина с месомелачка. Ако предпочитате по-едра текстура, оставете част от месото на малки кубчета. По същия начин смелете сланината.

Подготовете шафрана, като го поставите в малко топла вода за 10-15 минути.

В купа смесете месото със солта, сланината, черния пипер, кимиона, кориандъра и индийското орехче.

Добавете водата със шафран и омесете добре, докато подправките и месото се разпределят равномерно.

С помощта на фуния за пълнене или специална приставка на месомелачката напълнете каквото сте подготвили с готовата смес.

Внимавайте да не оставяте въздушни джобове. Завържете краищата с кухненски конец.

Оформете луканките, като ги сплескате леко с ръце, за да придобият характерната плоска форма.

Закачете луканките на сухо и проветриво място с температура около 10–15°C.

След първите 2-3 дни ги пресовайте, като ги сложите между две дъски с тежест отгоре.

Това ще помогне да се отцеди влагата и ще оформи добре луканките.

Оставете луканките да съхнат за 15-20 дни, докато станат твърди и сухи, но не прекалено.

За допълнителен аромат може да добавите 1-2 счукани скилидки чесън.

Ако искате по-пикантна луканка, добавете малко лют червен пипер.

След като домашна луканка с шафран е готова, съхранявайте ги на хладно място или във фризер. Приятен апетит!

Вижте и как да съхраним луканката си, както и кои подправки да сложим в луканка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: