Начин на приготвяне
Трябват ви 2 стъклени буркана от по около литър.
Цвеклото се измива и обелва, назрява се на средни парченца и се разделя в двата буркана по 1 л. Във всеки буркан се слага по една лъжица сол, синапено семе и лютия червен пипер и се разделя равномерно в двата буркана.
Ако ползвате двулитров буркан, не е нужно това разделяне, но имайте предвид, че ще е трудно да се прибере после в хладилника.
След това се долива с вода до ръба на бурканите.
Гърлата на бурканите се покриват с тензух и се оставя на кухненския плот да ферментира за няколко дни, като се разбърква всеки ден.
От ферментацията започва да мирише леко кисело като туршия/кисело зеле.
След като ферментира, пробиотичната напитка с червено цвекло се прибира в хладилник.
Пие се като индийска пробиотична напитка Канджи, а парченцата ферментирало цвекло могат да се ползват като гарнитура към шаурма или да се ядат като туршия.