Начин на приготвяне
За да приготвите пастата alla gricia - Паста Гриджа (Карбонара без яйца), която е оригинална рецепта от Рим, първо пригответе гуанчалето:
Нарежете го на филийки с дебелина половин сантиметър. След това отстранете кората
Нарежете го на лентички. Сложете на котлона тенджера с подсолена вода да заври.
Изсипете гуанчалето в СТУДЕН! тиган и го запържете на средно силен огън за около 10 минути, като разбърквате често, за да не загори - ако използвате гуанчале, е важно да започнете в студен тиган, за да може да си освободи цялата мазнина!
Когато стане златистокафяво, добавяме малко вода от горещата за пастата и оставяме за около 30 секунди да поизври. След това изваждаме гуанчиалето и го оставяме настрана, като ОСТАВЯМЕ! соковете от готвенето в тигана.
Междувременно водата за макароните ще е завряла, затова сварете пастата за 2-3 минути по-малко от времето, посочено на опаковката. Настържете сиренето Пекорино (може да се смени с Пармезан, защото Пекориното е овче сирене и вкусът му е много силен) с помощта на ренде с фини решетки и го оставете настрана. Излейте един черпак от водата за готвене на пастата в тигана с все още топлата мазнина от гуанчалето и разбъркайте, за да се получи емулсия.
Отцедете пастата в тигана и ги доварете, като ги разбърквате често, така че нишестето, отделено от пастата, да се смеси с мазнината в соса, за да се получи кремообразен сос. Аз лично добавям черен пипер на този етап, тъй като от водата си пуска ароматът и става доста вкусно.
Когато пастата стане ал денте, отстранете тигана от котлона и поръсете с настърганото сирене пекорино. Ако не ви допада ал денте, тъй като е малко по-твърда, можете да я оставите според вашия вкус.
Накрая добавете запърженото гуанчиале и разбъркайте за последно.
Сервирайте паста Карбонара веднага и добавете смлян черен пипер на вкус.
Добър апетит и кажете дали ви се е получило!