Начин на приготвяне
Кафявият ориз се измива много добре и се накисва в топла вода за 2 часа, след което водата се изхвърля.
Каймата се слага в купа, в която ще се меси.
Прибавя се накиснатият ориз, червеният пипер, кимионът, пиперът Микс, олиото 6 с.л. и и хималайската сол.
Каймата се омесва много добре.
Листата на зелката се нарязват на средни парчета, като се премахва кочанът и жилите. Оставят се 4-5 големи листа от зелката, които не се нарязват.
Във всяко листо се слага кайма и се завива на сарма.
В тенджерата, в която се вари, на дъното се слагат две или три големи листа от зелката, които не са нарязани, като се нареждат, така че да покрият дъното и при варене сармите да не загорят.
Отгоре се нарежат навитите сарми, като се завършва с покриване с две големи листа от зелката и се захлупват с чиния, обърната надолу, за да ги притиска при варенето.
Прибавя се олио 50 мл и се заливат с равно количество зелева чорба и вода, като трябва да покрие ръба на чинията, с която са захлупени.
Варят се традиционни сарми с кисело зеле по рецепта на Иван Звездев 2 часа на бавен огън.