Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки питки»Бургер питки с брашно от спелта

Бургер питки с брашно от спелта

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k37k17k12
Бургер питки с брашно от спелта
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
38 мин.
Порции
5
"Използвайте бургер питки с брашно от спелта за направата на здравословни бургери."

Необходими Продукти

  • брашно от спелта - 170 г + за поръсване
  • брашно - 90 г Тип 500
  • вода - 165 мл
  • мая - 16 г
  • олио - 20 мл
  • краве масло - 15 г
  • сол - 1 ч.л.
  • белтък - 1 бр. за намазване
  • сусам - за поръсване
  • ленено семе - за поръсване (от тъмното)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркайте прясната мая с водата и малко от бялото брашно. Оставете да шупне. За да ускорите процеса, може да добавите щипка захар.

Сипете брашното от спелта в купа и смесете със солта и останалото бяло пшенично брашно. Направете кладенче в средата.

В него сипете шупналата мая, олиото и мекото масло. Намазнете ръцете си и омесете гладко и меко тесто. Ако е прекалено меко и лепкаво, може да добавите още брашно от спелта, но без да прекалявате, защото в никакъв случай не трябва да правим твърдо тесто, защото искаме питките за бургер да са пухкави.

Оставете в купата 15 минути, след това премесете за кратко и разделете на 5 еднакви парчета. От тях оформете 5 кръгли хлебчета и ги сложете в тава, покрита с хартия за печене и поръсена с брашно от спелта.

Покрийте с кърпа, без да се докосва до тестото. Оставете на топло до удвояване на обема на питките - около час.

Когато са достатъчно бухнали, намажете ги с леко разбит белтък и поръсете със семената.

Печете в загрята на 200 °C фурна за 15-20 минути или до златист загар.

Използвайте бургер питки с брашно от спелта за направата на здравословни бургери.

Добър апетит!

Вижте още как да направите бриош питки за бургери.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:
.