Начин на приготвяне
Накиснете щипката шафран в 2-3 с.л. топла вода за около 10 минути, за да освободи аромата и цвета си.
Запържване на зеленчуците:
Загрейте зехтина в дълбок тиган или тенджера.
Запържете лука и чесъна за 1-2 минути, докато омекнат.
Добавете моркова, чушката и тиквичката. Гответе 5-6 минути, като разбърквате периодично.
Измийте ориза под течаща вода, докато водата стане бистра.
Добавете ориза към зеленчуците и разбъркайте за 1-2 минути, докато зърната се покрият със зехтин.
Изсипете зеленчуковия бульон и добавете накиснатия шафран заедно с водата, в която е престоял.
Подправете със сол и черен пипер.
Оставете сместа да заври, след което намалете котлона на слаб огън. Покрийте съда с капак и оставете да къкри около 15-18 минути, докато оризът поеме течността.
Прибавете замразения грах към ориза около 5 минути преди края на готвенето.
След като оризът е готов, махнете съда от котлона и оставете да почине под капак за 5 минути.
Разрохкайте ориза с вилица и поръсете с пресен магданоз преди сервиране.
Постен ориз със зеленчуци и шафран е чудесно както като основно, така и като гарнитура към месо или риба.
Добър апетит!
Вижте още как оризът ви да не става сух, както и вредно ли е нишестето в ориза.