Начин на приготвяне
Обелете чесъна и джинджифила и ги настържете. Смесете със брендито и сипете върху пъдпъдъчите гърдички. Такива се продават почистени, с кожа. Ако не намирате, може да ползвате и пилешко месо, например две обезкостени бутчета.
Накълцайте лука и чушката халапеньо на ситно. Загрейте олиото и ги сложете в него да се запържат заедно със натрошеното чушле кайенски пипер. След като лука омекне, добавете месото заедно с маринатата от джинджифил, чесън и бренди.
Гответе 5-6 минути като разбърквате от време на време. След това налейте кокосовото мляко - слагам 400 мл за повече сос, но ако искате да е по- гъсто сипете само 200-250 мл.
Добавете сол на вкус, лъжичка ароматно къри на прах и сусамово олио. Гответе на леко открехнат капак около 15 минути или докато месото е напълно сготвено. Ако парчетата са големи и например ползвате нарязани и обезкостени пилешки бутчета, тогава ще им трябва малко повече време. При нужда, сипвам малко пилешки бульон, за да не загаря.
Докато се готви всичко това, измийте ориза басмати в няколко води, за да падне нишестето му. После сварете във вода с малко сол и капки олио (според указанията на пакета).
Сервирайте топлия ориз покрит с ароматното месо с къри.
Пъдпъдък с пикантно къри и ориз Басмати - изключително вкусно индийско ястие с изразена пикантност за по-смелите. На вид не е нищо особено, даже бих казала, че не изглежда кой знае колко апетитно, но трябва да се опита. Който не търпи на толкова пикантно може да замени халапеньото с малко сладка зелена или жълта чушка.
Вижте още хитринки при готвене на пъдпъдък и разберете защо да ядете пъдпъдъчи яйца по-често.