Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Къри»Пъдпъдък с пикантно къри и ориз Басмати

Пъдпъдък с пикантно къри и ориз Басмати

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k37k17k12
Пъдпъдък с пикантно къри и ориз Басмати
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
16 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
51 мин.
Порции
2
"Пъдпъдък с пикантно къри и ориз Басмати - изключително вкусно индийско ястие с изразена пикантност за по- смелите. На вид не е нищо особено, даже бих казала, че не изглежда кой знае колко апетитно, но трябва да се опита."

Необходими Продукти

  • пъдпъдъче месо - 350 г (гърдички, без кост)
  • джинджифил - 25 г корен
  • чесън - 2 ск.
  • бренди - 50 мл
  • лук - 150 г
  • слънчогледово олио - 35 - 40 мл
  • сусамово олио - 20 мл
  • кокосово мляко - от 200 до 400 мл
  • къри - 1 ч.л. на прах
  • кайенски пипер - 1 чушле, сухо
  • халапеньо - 1 чушле, прясно
  • сол - на вкус
  • ориз басмати - 220 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете чесъна и джинджифила и ги настържете. Смесете със брендито и сипете върху пъдпъдъчите гърдички. Такива се продават почистени, с кожа. Ако не намирате, може да ползвате и пилешко месо, например две обезкостени бутчета.

Накълцайте лука и чушката халапеньо на ситно. Загрейте олиото и ги сложете в него да се запържат заедно със натрошеното чушле кайенски пипер. След като лука омекне, добавете месото заедно с маринатата от джинджифил, чесън и бренди.

Гответе 5-6 минути като разбърквате от време на време. След това налейте кокосовото мляко - слагам 400 мл за повече сос, но ако искате да е по- гъсто сипете само 200-250 мл.

Добавете сол на вкус, лъжичка ароматно къри на прах и сусамово олио. Гответе на леко открехнат капак около 15 минути или докато месото е напълно сготвено. Ако парчетата са големи и например ползвате нарязани и обезкостени пилешки бутчета, тогава ще им трябва малко повече време. При нужда, сипвам малко пилешки бульон, за да не загаря.

Докато се готви всичко това, измийте ориза басмати в няколко води, за да падне нишестето му. После сварете във вода с малко сол и капки олио (според указанията на пакета).

Сервирайте топлия ориз покрит с ароматното месо с къри.

Пъдпъдък с пикантно къри и ориз Басмати - изключително вкусно индийско ястие с изразена пикантност за по-смелите. На вид не е нищо особено, даже бих казала, че не изглежда кой знае колко апетитно, но трябва да се опита. Който не търпи на толкова пикантно може да замени халапеньото с малко сладка зелена или жълта чушка.

Вижте още хитринки при готвене на пъдпъдък и разберете защо да ядете пъдпъдъчи яйца по-често.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: