Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювеч»Боб със спанак на фурна

Боб със спанак на фурна

Мина ДимитроваМина Димитрова
Мастър Шеф
6107k2k6
Боб със спанак на фурна3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
5
"Боб със спанак на фурна, сготвен бавно в гювеч - не ни трябва нищо друго за обяд"

Необходими Продукти

  • бял боб - 500 г
  • спанак - 400 г
  • лук - 2 глави
  • моркови - 1 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • олио - 6 с.л. зехтин
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • домати - 200 г от консерва
  • черен пипер - на вкус
  • магданоз
  • джоджен
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете боба в студена вода за една нощ, отцедете го и прехвърлете в тенджера, покрийте с вода и загрейте на силен огън, докато заври.

Намалете силата на котлона и оставете боба да къкри около 1- 1, 5 часа или докато се свари напълно.

Моркова, лука и чесъна нарежете на ситно. Задушете в 2 супени лъжици олио в дълбок тиган на средно силен огън за около 5 минути, докато зеленчуците омекнат.

Добавете червения пипер, доматеното пюре, нарязаните домати, половин чаша вода, сол и черен пипер.

След като сместа заври, намалете котлона и я оставете да къкри около 20 минути. Добавете замразеният спанак, разбъркайте и отстранете от котлона.

Отцедете боба и го прехвърлете в гювеч. Добавете спаначената смес, магданоза и джоджена и добавете 2 супени лъжици олио.

Разбъркайте добре налейте останалото олио и печете боба в гювеч в предварително загрята до 160 °C фурна за около 35-40 минути.

Сервирайте боб със спанак на фурна топъл.

Вижте също защо не ви увира бобът, както и колко боб да сложите за 1 готвене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: