Начин на приготвяне
Започва се с приготвяне на тестото за кошничките. Разбира се, ако сте решили да приготвяте кошнички, ви трябват и такива формички - най-подходящи са металните. Има и силиконови такива, но не са препоръчителни в случая.
За целта брашното и маслото се смесват, докато се получат трохи. Маслото трябва да е меко, престояло на стайна температура, а не принудително разтопено.
След което към трохите, които са се получили от брашното и маслото, се добавят пудрата захар, ванилията и яйцето, и всичко се омесва до получаването на маслено тесто. Трябва да е гладко и да не се пръска. Покривате го и го оставяте да престои в хладилник за 20-30 минути.
Намазвате формичките с масло или малко олио, защото така ще се отлепят по-лесно. От тестото се оформят малки топчета, с които притискайки към стените на формичките, се запълват металните кошнички за сладки. Нека да са по-тънки, след като се опекат, да има място и за сладкарския крем.
Пекат се във фурна на 180 °C за 20 минути или до готовност - не трябва да са прекалено твърди, защото може да се разпръснат при изваждане.
Оставят се леко да се охладят, а след това се изваждат от металните формички с помощта на тънък нож, така че да не се разчупят и да загубят формата си. Подреждат се върху плато.
Приготвя се кремът за кошничките. Прясното мляко се изсипва в малка тенджерка или касерола и заедно със захарта се загрява на котлона, докато тя се разтвори.
Внимателно към топлото мляко се прибавят разбитият жълтък с брашното и ванилията при непрекъснато бъркане на тих огън. Кремът се бърка енергично до неговото сгъстяване. След като е готов, се сваля от котлона и се добавя маслото.
След това с помощта на малка лъжичка, се пълнят кошничките. Оставят се да се охладят и се сервират.
По желание празнични кошнички с крем се декорират с блендирани орехи, шоколадови перли или друга поръска.
Вижте още вкусни идеи за кремове за кошнички и фунийки.