Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на дребно. В тиган се загрява добре свинската мас и лукът се пържи за минута. Добавят се настърганите моркови.
Оризът се измива добре с вода. Отцежда се и слага при запържения лук и морков. Пържи се за минута. Добавя се настърганият домат. Подправя се с червения и черен пипер, кимион и сол на вкус.
Добавят се и 150 мл гореща вода. На умерен огън оризът се вари, докато поеме водата. Котлонът се изключва, в тигана се слага каймата и добре се размесва, без да се пържи.
От киселото зеле се отделят 15-20 бр. здрави листа. На всеки лист се отрязва кочана под “V” образна форма. В средата се слагат по една, две супени лъжици от плънката. Може и повече или по малко в зависимост от големината на зелевият лист.
Завиват се сарми. Добавя се малко нарязан зелев лист в тенджерата да покрие, така че дъното да е покрито.
Зелевите сарми се подреждат плътно една до друга. По желание може да добавите още една лъжица свинска мас, чаена лъжичка червен пипер няколко листа дафинов лист и черен пипер на зърна.
Заливат се с вода и се притискат с чиния. Варят се сармите на умерена степен за 60-70 минути.
Поднесете варени зелеви сарми с чесън и червено вино :)
Вижте още колко време да варите сармите, както и защо сармите в тенджерата загарят.