Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с яйца»Яйца на очи»Яйца на очи върху картофи

Яйца на очи върху картофи

Яйца на очи върху картофи
Снимка: Албена Атанасова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
2
"Тази рецепта за яйца на очи върху картофи е любима на всички вкъщи, когато ни се похапва нещо лесно, вкусно и икономично."

Необходими Продукти

  • картофи - 3 средни
  • яйца - 4 бр.
  • зехтин - 1 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • червен пипер - ½ ч.л.
  • чесън - 1 скилидка
  • шафран - ½ ч.л.
  • магданоз - по желание
  • зелен лук - за гарниране
  • кашкавал - 200 г за поръсване
  • За соса
  • брашно - 2 с.л.
  • масло - 1 с.л. за запържване
  • зеленчуков бульон - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете картофите и ги нарежете на парчета като за мусака.

Отцедете добре в домакинска хартия или по друг начин, за да премахнете излишната вода.

Овкусете със сол, черен пипер и червен пипер. Добавете шафрана.

Загрейте маслото или зехтина в тиган на среден огън.

Добавете картофите и ги оформете като кръгли основи (като малки палачинки или едно голямо картофено гнездо).

Запържете ги за около 4-5 минути от всяка страна, докато станат златисти и хрупкави.

Ако използвате чесън, може да го добавите към картофите в края, за да придаде аромат.

За соса в тиган разтопете маслото, добавете брашното и бъркайте, докато брашното стане златисто. Намалете огъня и добавете бавно зеленчуковия бульон. Бъркайте интензивно, за да се получи гладък сос. Полейте картофите с желаното количество от соса.

За яйцата в друг тиган загрейте малко масло и изпържете яйцата на очи според предпочитанията ви.

Посолете ги леко.

Поставете запържените картофени основи със сос в чиния и върху всяка сложете по две яйца.

Поръсете с нарязан магданоз или зелен лук за свежест.

Може да добавите настъргано сирене върху картофите, преди да сложите яйцата.

Накрая поръсете с настърган кашкавал.

За по-хрупкава коричка използвайте малко брашно или царевично нишесте при овкусяването на картофите.

Ако искате по-здравословен вариант, може да изпечете картофите във фурна на 200°C за около 20-25 минути.

Този вид яйца на очи върху картофи е идеален за лек обяд.

За да спестите време в кухнята, вижте още как се почистват пресни картофи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: