Начин на приготвяне
За желираната торта с ананас най-напред яйцата се разбиват със захарта и ваниловата захар на пухкава пяна. Добавя се брашното с бакпулвера и накрая олиото.
Изсипва се в тава с диаметър 24 см върху хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 мин.
Готовият блат за торта се оставя върху решетка, докато се охлади напълно.
Сладкарската сметана се разбива с миксер, добавя се пудрата захар, ванилията и отново се разбива интензивно. Накрая се добавя заквасената сметана и се разбърква леко.
Желатина се залива с малко студена вода, за да набъбне. Разтопява се на водна баня, като се внимава да не заври. Постепенно към него лъжица по лъжица се добавя от сметановия крем, за да се темперира, като се бърка непрекъснато.
Ананасовата тортичка се сглобява в тава с падащо дъно, която се покрива със стреч фолио.
Блатът се сиропира леко с част от сока от ананас. Върху него се изсипва сметановия крем и се оставя сметановата торта да стегне в хладилник за 2 часа.
Ананасът се нарязва на малки парчета, като една шайба се оставя цяла за в средата.
10 г желатин се заливат с малко студена вода и се разтопява на водна баня, към него постепенно се добавя останалия сок от ананас и парчетата ананас.
Хубаво се разбърква и се изсипва върху сиропираната торта.
Оставя се в хладилник, за да желира и плодовият пласт.
В случай че ползвате свеж плод за тортата, вижте как да обелите ананас и как се реже ананасът.