Начин на приготвяне
Смесваме яйцата, натрошената мая, захарта, солта и киселото мляко, докато маята се разтвори напълно. След това към нея добавяме и есенциите.
Постепенно сипваме брашното, докато сместа стане готова за оформянето на плътно козуначено тесто. След това добавяме разтопеното масло, малко по малко по 1 супена лъжица, като месим тестото, докато я усвои напълно.
При необходимост можем да се добавим и малко брашно. След като добавим цялото масло, тестото накрая става много меко и еластично. Завиваме готовото козуначено тесто с домакинско фолио и го поставяме в дълбок съд, за да престои и втаса за час-два, докато удвои обема си.
След това изваждаме тестото и ако е необходимо, отново го премесваме с малко брашно. Разделяме го на 12 равни части, като всяка част разточваме, след което добавяме стафидите и локума и оформяме малки топчета.
Подреждаме ги в предварително намазана с мазнина тава за печене, като отгоре ги намазваме с жълтъка и поръсваме с още малко захар. Слагаме готовите мини козунаци в предварително загрята фурна на 160 градуса. Печем за около 10-15 минути, докато не придобият кафяв апетитен загар. Ако имат нужда от повече време за изпичаме, проверяваме като ги продупчваме със сухо дървено шишче и печем до необходимата готовност.
Поднасяме козуначените хлебчета с локум и стафиди, докато са още топли с чаша прясно мляко или кафе. Гостите ви ще се влюбят в тях! Приятен апетит! Представете си аромата на топличък козунак, който изпълва кухнята ви, докато се наслаждавате на уютна неделна сутрин с чаша чай, кафе или горещо какао в ръка. А допълнение към тази идилия могат да бъдат тези козуначета с локум – истинско кулинарно изкушение, независимо дали ги сервирате като закуска или десерт за Великден. Пригответе се да впечатлите семейството, гостите или приятелите си с това лакомство на великденската гощавка.