Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Козунак»Козуначени хлебчета с локум и стафиди

Козуначени хлебчета с локум и стафиди

veronnika_pavlovaveronnika_pavlova
Чирак
64733112
Козуначени хлебчета с локум и стафиди
Снимка: veronnika_pavlova
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"Представете си ароматът на топъл козунак, който изпълва кухнята ви, докато се наслаждавате на уютна неделна сутрин с чаша чай, кафе или горещо какао в ръка. А допълнение към тази идилия могат да бъдат тези малки, пухкави и апетитни козуначени хлебчета."

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр. + 1 жълтък (за намазване)
  • захар - 80 г бяла, кристална
  • сол - щипка
  • прясна мая - 20 г
  • кисело мляко - 120 г
  • краве масло - 60 г разтопено
  • есенция - ванилия, на вкус
  • есенция - лимон, на вкус
  • стафиди - 60 г (накиснати в 30 мл ром и изцедени)
  • локум - 1 кутия (вкус по избор)
  • За тестото
  • брашно - 400 до 450 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесваме яйцата, натрошената мая, захарта, солта и киселото мляко, докато маята се разтвори напълно. След това към нея добавяме и есенциите.

Постепенно сипваме брашното, докато сместа стане готова за оформянето на плътно козуначено тесто. След това добавяме разтопеното масло, малко по малко по 1 супена лъжица, като месим тестото, докато я усвои напълно.

При необходимост можем да се добавим и малко брашно. След като добавим цялото масло, тестото накрая става много меко и еластично. Завиваме готовото козуначено тесто с домакинско фолио и го поставяме в дълбок съд, за да престои и втаса за час-два, докато удвои обема си.

След това изваждаме тестото и ако е необходимо, отново го премесваме с малко брашно. Разделяме го на 12 равни части, като всяка част разточваме, след което добавяме стафидите и локума и оформяме малки топчета.

Подреждаме ги в предварително намазана с мазнина тава за печене, като отгоре ги намазваме с жълтъка и поръсваме с още малко захар. Слагаме готовите мини козунаци в предварително загрята фурна на 160 градуса. Печем за около 10-15 минути, докато не придобият кафяв апетитен загар. Ако имат нужда от повече време за изпичаме, проверяваме като ги продупчваме със сухо дървено шишче и печем до необходимата готовност.

Поднасяме козуначените хлебчета с локум и стафиди, докато са още топли с чаша прясно мляко или кафе. Гостите ви ще се влюбят в тях! Приятен апетит! Представете си аромата на топличък козунак, който изпълва кухнята ви, докато се наслаждавате на уютна неделна сутрин с чаша чай, кафе или горещо какао в ръка. А допълнение към тази идилия могат да бъдат тези козуначета с локум – истинско кулинарно изкушение, независимо дали ги сервирате като закуска или десерт за Великден. Пригответе се да впечатлите семейството, гостите или приятелите си с това лакомство на великденската гощавка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: