Начин на приготвяне
Почистете и нарежете зеленчуците - лукът и доматите на дребно, морковите може да настържете.
В тенджера сипете олиото, поставете на котлона и загрейте.
Сложете лука и моркова, запържете за минута-две, добавете доматите, разбъркайте, сипете червения пипер и пържете още минута.
Измийте ориза и го добавете към зеленчуците. Разбъркайте и запържете, докато стане прозрачен.
Сипете поне 4 литра вода и оставете да кипне.
Гответе след завиране около 15 минути до омекване на ориза, като междувременно отпенвате образувалата се пяна.
Когато оризът омекне, добавете консерва домати /мляни или на кубчета/, подправете с малко захар, чубрица и джоджен. Ако е необходимо, добавете сол на вкус.
Измийте, почистете и накъсайте листата спанак.
Сложете половината количество в тенджерата, разбъркайте, изчакайте минута да омекне и намали обема си и тогава добавете и останалото количество.
Разбъркайте, гответе още 5-10 мин и махнете от котлона.
При поднасяне по желание гарнирайте спаначената супичка с лъжица кисело мляко и лют пипер за разкош!
Да ви е вкусно!
Вкусни моменти:
Ако обичате, може да застроите супата със яйце и кисело мляко, някои дори слагат и брашно. Аз не застройвам тази супа и брашно не слагам, оризът си пуска достатъчно нишесте - въпрос на вкус.
Спанакът се слага винаги в края на готвенето, защото той се сготвя много бързо и за да се запазят всички витамини и полезни свойства. Това важи за всички зеленолистни зеленчуци.
Вижте още иде за вкусотии със спанак, както и проверете какво върви със спанак.
Източник: Блогът на Сия Рибагина