Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Спаначена супа»Пролетна супа със спанак и ориз

Пролетна супа със спанак и ориз

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7589k2k5
Пролетна супа със спанак и ориз
Снимка: Сия Рибагина
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
35 мин.
Порции
6
"Пролетна супа със спанак и ориз - пригответе си още кисело мляко и пресен чесън за хрупкане."

Необходими Продукти

  • спанак - 400 г
  • ориз - 1 ч.ч
  • вода - 4 л
  • кромид лук - 2 глави
  • моркови - 1бр
  • олио - 3 с.л.
  • домати - 2бр
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • домати консерва - 400 г
  • захар - 1/2 ч.л
  • чубрица - 1 ч.л.
  • джоджен - 1 ч.л.
  • по желание
  • кисело мляко - на вкус
  • лют пипер
* мерки и количества

Видео към рецептата

Начин на приготвяне

Почистете и нарежете зеленчуците - лукът и доматите на дребно, морковите може да настържете.

В тенджера сипете олиото, поставете на котлона и загрейте.

Сложете лука и моркова, запържете за минута-две, добавете доматите, разбъркайте, сипете червения пипер и пържете още минута.

Измийте ориза и го добавете към зеленчуците. Разбъркайте и запържете, докато стане прозрачен.

Сипете поне 4 литра вода и оставете да кипне.

Гответе след завиране около 15 минути до омекване на ориза, като междувременно отпенвате образувалата се пяна.

Когато оризът омекне, добавете консерва домати /мляни или на кубчета/, подправете с малко захар, чубрица и джоджен. Ако е необходимо, добавете сол на вкус.

Измийте, почистете и накъсайте листата спанак.

Сложете половината количество в тенджерата, разбъркайте, изчакайте минута да омекне и намали обема си и тогава добавете и останалото количество.

Разбъркайте, гответе още 5-10 мин и махнете от котлона.

При поднасяне по желание гарнирайте спаначената супичка с лъжица кисело мляко и лют пипер за разкош!

Да ви е вкусно!

Вкусни моменти:

Ако обичате, може да застроите супата със яйце и кисело мляко, някои дори слагат и брашно. Аз не застройвам тази супа и брашно не слагам, оризът си пуска достатъчно нишесте - въпрос на вкус.

Спанакът се слага винаги в края на готвенето, защото той се сготвя много бързо и за да се запазят всички витамини и полезни свойства. Това важи за всички зеленолистни зеленчуци.

Вижте още иде за вкусотии със спанак, както и проверете какво върви със спанак.

Източник: Блогът на Сия Рибагина

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: