Начин на приготвяне
Обелваме батата и го нарязваме на филийки с дебелина ок.1 см.
Нареждаме кръгчетата батат в тавичка, намазана със зехтин, като основа за запеканката.
Посоляваме и поръсваме с мащерка, риган и още малко зехтин.
Слагаме във фурната на 200 °C, да се позапекат.
През това време задушаваме глава лук (или няколко стръка) и малък пакет пресен спанак или замразен.
След като се задуши, махаме от котлона и добавяме изварата и крема сиренето.
Посоляваме и разбъркваме добре.
Добавяме две яйца и отново разбъркваме хубаво, да се хомогенизира сместа.
Изваждаме батати от фурната, преди да са омекнали напълно (полуопечени) и заливаме със изварено-яйчената смес.
Връщаме във фурната и допичаме до лек златист загар запеканка с батати, извара и спанак.
Вижте още идеи за апетитни запеканки със спанак. А знаете ли за какво е толкова полезна изварата?