Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Сьомга с домати и лапад

Сьомга с домати и лапад

Сьомга с домати и лапад
Снимка: Албена Атанасова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Сьомгата с лапад и чери домати е повече от рецепта – тя е вдъхновение за здравословно и цветно готвене с пролетни продукти."

Необходими Продукти

  • филе сьомга - 2 бр
  • пресен лапад - 100 г
  • чери домати - 200 г
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 3 с.л.
  • лимонов сок - 1 ч.л.
  • сол - по вкус
  • черен пипер на вкус
  • лимонова кора настъргана - 1 ч.л.
  • бяло вино - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте добре лапада и го оставете да се отцеди. Ако листата са големи, отстранете жилките и ги нарежете на по-едро. Загрейте 1 с.л. зехтин в тиган и добавете ситно нарязания чесън. Задушете за около 30 секунди, докато започне да ухае, след което добавете лапада. Разбъркайте и гответе 2–3 минути, докато омекне и намали обема си. Посолете леко. Махнете от огъня и оставете настрани.

Загрейте фурната на 200°C с вентилатор. Поставете филетата сьомга в тава, покрита с хартия за печене или намазана с мазнина. Овкусете ги със сол, черен пипер и няколко капки лимонов сок.

Ако желаете, поръсете с малко настъргана лимонова кора и полейте с 1 с.л. бяло вино.

Печете рибата около 10–12 минути, в зависимост от дебелината ѝ. За по-златиста коричка, можете да включите грила за последните 2 минути.

Разрежете доматчетата на половинки. Загрейте останалите 1–2 с.л. зехтин в тиган и ги запържете леко за 3–4 минути, докато омекнат и започнат леко да се карамелизират. Посолете на вкус. По желание добавете щипка захар за подчертаване на вкуса.

В чиния разпределете малко от задушения лапад, поставете отгоре печеното филе от сьомга и завършете с топли, ароматни чери домати.

Можете да поднесете с резен лимон отстрани или да гарнирате с лъжица гъст, леко кисел йогурт или сос с горчица и мед.

Комбинирайте с печени картофи, киноа, ориз с лимон или пълнозърнеста паста.

Това ястие е особено подходящо за хора, които спазват средиземноморска диета, както и за тези, които търсят нисковъглехидратно, но пълноценно хранене.

Сьомгата с лапад и чери домати е повече от рецепта – тя е вдъхновение за здравословно и цветно готвене с пролетни продукти. Изненадващо лесна, но същевременно изключително ароматна и питателна, тя заслужава своето място в менюто ви поне веднъж седмично.

Вижте също как да си направите сьомга на скара и разберете как се маринова сьомгата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: