Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб с квас и нахут

Хляб с квас и нахут

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Готвач
2431k1k2
Хляб с квас и нахут
Снимка: Йозлям Кадирова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Порции
1
"Хлябът, който искате да опитате задължително - полезен и много вкусен."

Необходими Продукти

  • нахут - 200 г
  • брашно - 300 г (може да е бяло, типово или пълнозърнесто)
  • активен квас. - 150 г
  • вода - около 200 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - 1 с.л. (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа смесете кваса с водата и разбъркайте, след което добавете намачкания нахут и разбъркайте до хомогенна смес.

Прибавете брашното и солта. Замесете меко и леко лепкаво тесто и оставете тестото за квасения хляб да почине 30 минути.

Направете няколко “разтягане и сгъване” на тестото през първите 2–3 часа на втасването.

Оставете да втаса до удвояване (6–8 часа при стайна температура или през нощта в хладилника).

Оформете домашния хляб и го сложете в кошничка или форма.

Оставете да втаса отново 1–2 часа.

Печете хляб с квас и нахут в загрята фурна на 230°C с капак или пара за първите 20 мин, след това още 20–25 мин без капак.

Вижте още какво можем да направим с остатъчен квас, както и погледнете как става лимецовият квас за хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: