Начин на приготвяне
В голяма купа смесете кваса с водата и разбъркайте, след което добавете намачкания нахут и разбъркайте до хомогенна смес.
Прибавете брашното и солта. Замесете меко и леко лепкаво тесто и оставете тестото за квасения хляб да почине 30 минути.
Направете няколко “разтягане и сгъване” на тестото през първите 2–3 часа на втасването.
Оставете да втаса до удвояване (6–8 часа при стайна температура или през нощта в хладилника).
Оформете домашния хляб и го сложете в кошничка или форма.
Оставете да втаса отново 1–2 часа.
Печете хляб с квас и нахут в загрята фурна на 230°C с капак или пара за първите 20 мин, след това още 20–25 мин без капак.
Вижте още какво можем да направим с остатъчен квас, както и погледнете как става лимецовият квас за хляб.