Начин на приготвяне
Натрошаваме бисквитите в блендер и ги смесваме с разтопеното масло. Разбъркваме ги добре и ги изсипваме във форма за торта покрита с хартия за печене. Притискаме добре и заравняваме с помощта на чаша. Прибираме формата в хладилника за 30 минути да се изстуди.
Крема приготвяме като разбиваме маскарпонето и рикотата с миксер. Пасираме ягодите и ги прибавяме към сирената. Добавяме яйцата и захарта и отново разбиваме с миксера до хомогенност.
Изсипваме полученият крем върху блата от бисквити и запичаме в предварително загрята на 180 градуса фурна за 50 минути до златисто. Средата на чийзкейка трябва да остане подвижна, а краищата запечени.
След като чийзкейкът се изпече, не се вади веднага, а се оставя вътре при открехната врата за поне 30 минути. След като чийзкейка се охлади, можем да го сервираме като го гарнираме със сметанов крем с рикота и пресни ягоди за украса.
Кремът се приготвя като смесваме рикотата с пудрата захар. Разбиваме изстудената сметана с миксер и я добавяме към рикотата. Разбъркваме с шпатула до хомогенност. Сервираме чийзкейкът с ягоди и рикота като слагаме малко от крема върху парче чийзкейк и украсяваме с пресни ягоди. Кремът се съхранява покрит с фолио в хладилник.
Ако имате още ягоди под ръка, вижте също как да си направите ягодова панакота или любимата ягодова торта.