Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Италиански пай със спанак

Италиански пай със спанак

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k27
Италиански пай със спанак2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
180 мин.
Порции
8
"В сърцето и чинията ни винаги ще има място за шедьоврите на италианската кухня"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 200 г
  • зехтин - 2 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • за плънката
  • извара - 300 г
  • майорана - 1 ч.л.
  • масло - 50 г
  • хляб - 3 филии (стар хляб)
  • прясно мляко - 100 мл
  • яйца - 4 бр.
  • сол - 2 щипки
  • пармезан - 100 г (настърган)
  • спанак - 400 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява със солта, добавя се зехтинът и 1 чаша вода и се замесва еластично тесто. Разделя се на 12 части и се оставя за 1 час.

Приготвя се плънка, като спанакът се задушава за 6 минути с 3 супени лъжици вода. Спанакът се отцежда и се нарязва на ситно. Добавя се солта и майораната. Хлябът се накисва в млякото, отцежда се, намачква се и се смесва с 2 яйца и 2 супени лъжици пармезан.

Добавя се изварата, спанакът, солта и всичко се разбърква. Едно парче тесто се разточва тънко и се слага в намазана с мазнина тавичка, така че краищата на тестото да стърчат над ръбовете на тавата около сантиметър.

Напръсква се със зехтин и отгоре се редят един върху друг още 5 кръга разточено тесто. Отгоре се слага спаначената плънка и се напръсква със зехтин. Правят се 4 вдлъбнатини с лъжица и във всяко се слага по едно парченце масло и се чуква по едно яйце.

Яйцата се поръсват със сол и пармезан. Останалите 6 парчета тесто се разточват и се редят върху плънката, като всяка разточена кора се напръсква със зехтин. Краищата на пая се защипват. Паят се надупчва с вилица на няколко места и се пече 1 час и 15 минути на 200 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
41
30
21
10
Дай твоята оценка: