Начин на приготвяне
Обелете и нарежете картофите на едри кубчета.
Сложете ги в тенджера и облейте с вода. Прибавете 1 ч.л. сол и сварете до готовност.
През това време си пригответе плънката за пая.
Почистете и нарежете 2 скилидки чесън.
Нарежете също спанака и топеното сирене.
В тиган загрейте маслото и олиото и запържете чесъна за минута. Прибавете спанака и разбъркайте.
Щом омекне, добавете топеното сирене.
Размийте брашното в прясното мляко и го добавете на тънка струя към спанака, бъркайки.
Подправете със сол, черен пипер и къри на вкус. Оставете на котлона, докато млечният сос се сгъсти.
Сварените картофи отцедете от водата и намачкайте на пюре. Прибавете маслото, индийското орехче, черния пипер, галетата и пармезана. Разбъркайте. Накрая прибавете яйцето.
Покрийте правоъгълна тава с хартия за печене и я намажете с малко олио. След това поръсете 2 с.л. галета и покрийте дъното на тавата с картофеното пюре, като оформите и борд.
Дебелината на блата за пай трябва да е около 1 см. Тавата, която ползвах, е с размери 25/25 см.
Разпределете плънката и поръсете с настъргана моцарела.
Сложете соления пай да се пече в загрята фурна на 200 °C за 20 минути.
След като се опече, оставете за кратко да се охлади и после нарежете и сервирайте картофения пай със спанак с чаша бяло вино.
Добър апетит!