Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Италиански пай с рикота и портокалови кори

Италиански пай с рикота и портокалови кори

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k27
Италиански пай с рикота и портокалови кори2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 400 г
  • масло - 200 г
  • захар - 120 г
  • яйца - 2 бр.
  • сол - ½ ч.л.
  • за плънката
  • рикота - 400 г
  • портокали - 100 г захаросани портокалови кори
  • шоколад - 100 г
  • канела - 1 щипка
  • бадеми - 100 г
  • пудра захар - 2 с.л.
  • конфитюр - 100 г кайсиев
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маслото се реже на кубчета. Брашното се пресява със солта и се смесва с маслото. Разбърква се, докато не се образуват трохи. Добавя се захарта и отново се разбърква. Добавят се яйцата и се замесва тесто. Оставя се за половин час в хладилника.

Рикотата се смесва с конфитюра и канелата. Портокаловите кори се нарязват на ситно. Шоколадът се реже на ситно и заедно с портокаловите кори се добавя към рикотата. Бадемите се попарват с вряла вода, отцеждат се, поливат се със студена вода и се почистват от ципите. Оставят се да изсъхнат.

Тестото се разделя на две неравни части. Голямата се разточва на кръг с диаметър 32 сантиметра, а малката – на кръг с диаметър 24 сантиметра. Големият кръг се слага в намазана с мазнина тава и се оформят стенички.

Слага се плънката и се покрива с втория пласт тесто. Краищата се защипват. Покрива се с бадемите и се оставя за 15 минути в хладилника. Пече се 35 минути на 180 градуса. Сервира се студен, поръсен с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: