Начин на приготвяне
За да стане козунакът, в стаята в която го правите, през целия процес трябва да е топло.
За маята: затоплете леко млякото и в него разтворете маята и захарта, прибавете брашното и разбъркайте до гладка каша, накрая поръсете с малко брашно и оставете да шупне за 10-15 минути на топло. В това време пресейте брашното и солта и направете кладенче. Затоплете млякото и разтворете в него захарта, ванилията и лимоновия сок. Разтопете кравето масло и го смесете с олиото, като ги разбъркате добре. Разбийте яйцата с половината от мазнината.
След като всички компоненти са готови, може да започнете да месите по следния начин: в кладенчето сипете разбитите с половината мазнина яйца, вече шупналата мая и започнете да месите, като постепенно прибавяте сместа от мляко и захар.
Месите до пълното усвояване на брашното, после започвате да прибавяте останалата мазнина, като си намазнявате ръцете и месите до усвояване на мазнината от тестото и пак така до изчерпване на мазнината и до получаване на мехурчета по тестото (на мен ми отне 20 минути).
Прехвърлете тестото в намаслена купа и оставете да втаса за един час, не по-малко, на топло. В това време направете портокаловите кори. Обелете с картофобелачка само оранжевата част на кората и после нарежете на по-дребни парчета. Сложете ги в тенджера и сипете една чаша вода, сложете да заври и оставете да къкрят 2-3 минути. Свалете от котлона и изплакнете със студена вода. Върнете корите в тенджерата, сипете захарта и 8 с.л. вода.
Сложете да се варят за около 5 минути на слаб огън, за да не загорят. После прецедете останалата течност и оставете корите да се охладят напълно. Премесете вече втасалото тесто с портокаловите кори и разделете на три равни части.
От тях оформете дълги фитили, които сплетете на плитка. Застелете с хартия за печене дълбока тава с диаметър 30 см. Намажете с олио и в центъра сложете огнеупорна чаша, прехвърлете сплетеното тесто и оформете венец. Оставете да втаса за още един час, не по-малко, на топло. Втасалия козунак намажете с разбито яйце и поръсете със захар.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. Не отваряйте фурната през първите 20 минути от печенето. Когато козунакът се изпече изключете фурната и оставете козунака вътре за още 15-20 минути.
Забележка: Козунакът не става много сладък, но моят съвет е да не добавяте повече захар, защото има вероятност да не бухне.
Коментари